ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:16 ,大小:38.83KB ,
资源ID:1511857      下载积分:2000 积分
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
如需开发票,请勿充值!快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。
如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝扫码支付 微信扫码支付   
注意:如需开发票,请勿充值!
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【http://www.mydoc123.com/d-1511857.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
三方登录: 微信登录  

下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(2015年湖北省襄阳市中考真题英语及答案解析.docx)为本站会员(ownview251)主动上传,麦多课文库仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知麦多课文库(发送邮件至master@mydoc123.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

2015年湖北省襄阳市中考真题英语及答案解析.docx

1、2015年湖北省襄阳市中考真题英语一、听力测试(略)二、选择填空(本大题满分15分,每小题1分)从各小题A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。1. -Mum, I have a bad headache. I feel terrible.-Oh, dear! You must get a cold. Youd better see _ after breakfast.A. a violinistB. a doctorC. a policeman D. an engineer解析:本题考查固定短语。根据前面“你肯定感冒了”,可知本处应为“你最好去看医生”。seea doct

2、or看医生。故选B。答案:B2. -Its reported that Chinese _more than 40 minutes a day reading WeChat(微信).-Its true. But I think WeChat is taking too much of our time.A. spendB. costC. pay D. take解析:本题考查动词辨析。据报道中国人每天花在看微信上的时间超过40分钟。spend time(in) doing sth(人)花费时间做某事;sth. cost sb. money某物花费某人多少钱;sb. Pay moneyfor st

3、h.某人花钱买某物;It takes sb. time to do做某事花费某人多长时间。结合语境,故选A。答案:A3. -Im a little _ now.-Oh, its lunch time. Lets go to the nearest restaurant to get something to eat.A. thirstyB. worriedC. hungry D. bored解析:本题考查形容词辨析。根据答语“its lunch time”,可知本处意为“我有点饿了”。hungry饿。故选C。答案:C 4. -What do you know about Xiangyang?-

4、Its _ its state level scenic spot (景点)Gulongzhong.A. famous asB. different fromC. similar toD. known for解析:本题考查短语辨析。句意:襄阳因它的风景区古隆中而闻名。famous as作为而闻名;be different from不同于;be similar to和相似;be known for因为而闻名。结合语境,故选D。答案:D 5. -Could you _ the computer for me, dear? I want to check my e-mails.-Certainly,

5、 Ill do it right away.A. turn onB. turn downC. turn offD. turn up解析:本题考查短语辨析。句意:你能帮我打开电脑吗?我想查一下邮件。turn on打开;turn down把声音调小;turn off关闭;turn up把声音调大。故选A。答案:A 6. -You say you are short of money. Why not sell your old gold watch for some money?- Oh, I cant, because it was a gift from my wife. I promised

6、 her I would never _ it.A. care aboutB. look afterC. stick toD. part with解析:本题考查短语辨析。句意:我不能卖掉它,因为它是我妻子给我的礼物,我答应过她永远不会和它分离。care about在意;look after照看;stick to坚持;part with分开。结合语境,故选D。答案:D 7. -I hear two high speed railways will be built in Xiangyang _ a few years.-That sounds great. Itll be more conven

7、ient and faster for us to go out.A. afterB. on C. inD. at解析:本题考查时间状语。根据本句中将来时态,应用in+一段时间。after+一段时间,用于一般过去时。故选C。答案:C8. -The passenger ship Eastern Star capsized(倾覆) in the Yangtze River on the evening of June1st.-_ bad news! Can we do something to help with the rescue(救援)?A. What a B. WhatC. How aD.

8、 How解析:本题考查感叹句。消息为不可数名词,不加冠词,应用what感叹。故选B。答案:B9. -Did you catch the first subway this morning?-No, I didnt. It had started moving _ I could get on it.A. beforeB. since C. afterD. as soon as解析:本题考查连词辨析。句意:我还没上去呢,地铁就开走了。It had started moving发生在I could get on it之前,应用before。故选A。答案:A10. -You come to scho

9、ol early every day. _ is it from your home to school?-Its only about one kilometer.A. How longB. How much C. How manyD. How far解析:本题考查特殊疑问词。根据答语“Its only about one kilometer”,可知提问“距离”,应用how far。故选D。答案:D 11. -We ordered beef noodles, but _ any beef in the noodles.-Put on your glasses and you can see

10、the beef.A. there isntB. there isC. there arentD. there are解析:本题考查there be句型。句意:我们点的是牛肉面,可里面没有一点牛肉啊。根据but,可知需否定;beef不可数,be动词应用is。故选A。答案:A12. -Did you talk back to your mother when you were a child? -Yes. But now I realize I was wrong. I really regret _that silly thing to my mum.A. doB. to doC. doing

11、D. did解析:本题考查固定短语。句意:你小时候跟你母亲顶过嘴吗?顶过,但我现在意识到错了。我真后悔对母亲做那样愚蠢的事情。regret doing后悔做过某事。故选C。答案:C13. -Lucy, what were you doing at nine last night? -I _ the piano. I usually practice the piano at that time.A. playB. playedC. was playingD. am playing解析:本题考查时态。根据时间状语“at 9:00 last Sunday”,应用过去进行时。故选C。答案:C14.

12、Its cold today. I cant stand it. I hope tomorrow wont be so _.-I cant, either. But the radio says it will be even _ tomorrow. A. cold, coldB. cold, colderC. colder, colderD. colder, coldest 解析:本题考查形容词。句意:今天太冷了,我都忍受不了了。我希望明天不要这么冷。我也不希望这么冷。但是电台说明天更冷。第一空应用原级;第二空even修饰比较级。故选B。答案:B15. -Can you tell me _

13、Sure. He lives on Center Street.A. where does he liveB. where he livesC. why he lives there D. what does he do解析:本题考查宾语从句。从句应用陈述语序,在B、C项中选;C项与答语不符。故选B。答案:B三、完形填空(本大题满分10分,每空1分)阅读下面的短文,根据短文内容从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项,使短文完整、通顺。It was the beginning of a new term. As a 16 teacher in that sch

14、ool, I didnt knowany of the students.Alittle girl was standing at the gate of the classroom. She looked very shy. I walked up to her and 17 why she stood there. But she said nothing. Then a boyshouted, “She is from Grade Four, the worst student in her grade.” I looked at the little girl. Shedidnt se

15、em to be the smart kind. I 18 why her teacher asked her to stay in Grade Three.I took her hand and 19 her into the classroom.“Sit here. Now you are my student and Im your teacher,” I said. She still said nothing, butsuddenly began to cry.I later learnt that her parents died in a car accident. She be

16、came sad and didnt like talkingto others after that.She learnt very 20 . I gave her respect(尊重) and never looked down upon (鄙视) her as I know everybody deserves(值得) respect. I helped her after school, and she was making21 litle by little.As time went by, she was not as 22 as before. At the end of th

17、e term,she seemed to have forgotten all her sadness. She was not among the best students when she leftthat school, but 23 , she was not that shy and sad little girl any more. In the following 24 , she would send me a card on each Thanksgiving Day. Threedays ago, I 25 an invitation to her wedding(婚礼)

18、 And now, I am at her wedding, andshe is smiling brightly.Everyone deserves respect and everyone can be happy.16.A. newB. beautifulC. strictD. famous 解析:本题考查形容词辨析。根据下句“我不认识学生”,可知我是个新老师。new新的。故选A。答案:A17.A. toldB. answeredC. knewD. asked解析:本题考查动词辨析。句意:我走上前去问她为什么站在那儿,但她什么都不说。asked问。故选D。 答案:D18.A. thou

19、ghtB. understoodC. forgotD. remembered解析:本题考查动词辨析。句意:她不是那种伶俐的孩子,我明白了为啥老师让她留级。understand理解,明白。故选B。答案:B 19.A. pouredB. threwC. led D. turned解析:本题考查动词辨析。根据语境,我拉着她的手,把她领进教室。lead领着。选C。答案:C20.A. slowlyB. quietlyC. wellD. quickly解析:本题考查副词辨析。根据后面的“我并没有瞧不起她”,可知她学的很慢。slowly慢地; quietly安静地;well好地;quickly快速地。故选A

20、答案:A21.A. friendsB. decisionC. progressD. surprises解析:本题考查短语辨析。根据语境,小女孩逐渐地进步。make progress取得进步。故选C。答案:C 22.A. smartB. shyC. angryD. careful解析:本题考查上下文呼应。本处与文章开头“She looked very shy”相呼应,她不再那样害羞了。故选B。答案:B23.A. at least B. at firstC. at onceD. at birth解析:本题考查短语辨析。句意:毕业的时候,她不是最好的学生,但至少她不再像以前那样羞怯了。at lea

21、st至少;at first起初;at once立刻;at birth刚出生。结合语境故选A。 答案:A24.A. daysB. weeksC. monthsD. years解析:本题考查名词辨析。根据语境,在接下来的那几年里,她总给我寄明信片。故选D。答案:D25. A. wroteB. sentC. refusedD. received解析:本题考查动词辨析。根据语境,收到她的结婚请柬。receive收到。故选D。答案:D四、阅读理解(本大题满分30分,每小题2分)阅读下面三篇材料,根据材料内容从各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个 最佳选项。APostmen wantedNo ex

22、perience necessary but you must behard-working.Free to choose working hours.Have a drivers license.Write to No. 38 Changhong Rd.,Xianyang English teachers wantedWarm and patient college students.Able to speak standard English, good with children.Time: on weekendsE-mail address: Sunshine-STaxi Driver

23、s wantedFull-time taxi drivers. Over five years experience, good knowledge of the city.Under 45 years old.For more information, please come toShunda Taxi Company to visit the Tour Guider wantedTwo years working experienceGood English and good at talking to people.Age: 20-30Go to Friendship Traveling

24、 Company to ask themanager for more information. manager.26. If you want to be a postman, its necessary for you to have _.A. working experienceB. good knowledge of the cityC. a drivers licenseD. a college students card解析:细节理解题。根据第一则广告中的“have a drivers license”,可知选C。答案:C27. Sunshine School needs _. A

25、 excellent English teachersB. a hard-working postmanC. full-time driversD. an outgoing tour guide解析:细节理解题。根据第二则广告中,可知Sunshine School招聘英语教师。选A。答案:A28. If you want to be a taxi driver, you should _.A. be over 45 years oldB. know the city very well C. write to No. 38 Changhong Rd.D. speak English well

26、解析:细节理解题。根据第三则广告中的“good knowledge of the city”,可知选B。答案:B29. The tour guides wanted should _.A. have no working experienceB. be patient with childrenC. be good at drivingD. speak good English 解析:细节理解题。根据第四则广告中的“good English”,可知选D。答案:D30. You can not get information by _ if you want to get a job above

27、 A. making a callB. going to visit the managerC. sending an e-mailD. writing a letter解析:细节理解题。一则广告中是写信联系;二则广告中是邮件联系;三、四则广告中是直接去公司联系。唯有A项“电话联系”不符合原文。答案:A BImagine one day, the water taps(水龙头) in your house stop running. You have to buy water from shops. And still there isnt enough for everyone. Your

28、 mother has to save the familys showerwater to do other things. Would you be able to stand that kind of life?Probably not. But thats what kids in Yemen are experiencing. Experts said Yemen is going tobe the first country in the world to run out of water. According to a report, the capital, Sana, wil

29、lrun out of drinking water as early as 2025.Because of the shortage, the government often cuts the water supply(供应). Hannan, an18-year-old from Lahej, told Times: “In a good week well have a water supply all week. But thenthe following week there will be water only for a day or two.”Hannan said only

30、 rich people have enough water to use. They can buy water from the shops or from the water trucks. Private companies own the trucks. They travel around the city every dayto sell waterat very high prices. “Alot of people cant afford it,” she said.The average (平均) person in Yemen uses 100 to 200 cubic

31、立方)meters of water per year.That is far below the international water poverty(贫困) line of 1,000 cubic meters.The government is thinking of making use of seawater. But it will cost a lot and it may nothappen soon enough to help the people of Yemen.31. _is the name of the capital city of Yemen.A. San

32、aB. Lahej C. HannanD. Times解析:细节理解题。根据第二段中的“during school hours”,可知选A。 答案:A32.Areport shows that Sana will have _ as early as 2025.A. enough drinking water to useB. no drinking water to useC. no private companiesD. more water pollution解析:细节理解题。根据第二段中的“According to a report, the capital, Sana, will r

33、un out ofdrinking water as early as 2025”,可知选B。答案:B33. What does the underlined word “shortage” in the third paragraph mean in Chinese? A.充足B.短缺C.干旱D.需求解析:词义猜测题。根据后面“政府减少水的供应”,可知本处意为水资源短缺。故选B。答案:B34. We can infer(推断) from the passage that _.A. the poor dont have to worry about the water supplyB. the

34、 18-year-old boy is from a poor family C. private companies make a lot of moneyD. Lahej is a beautiful place解析:推理判断题。根据第四段中的“Private companies own the trucks. They travel around thecity every day to sell waterat very high prices.”,可知选C。答案:C35. Which of the following do you think is the best title fo

35、r this passage?A. How to Save WaterB. How to Make Use of SeawaterC. How People Use Water FullyD. Yemen is Facing Serious Water Shortage 解析:标题判断题。本文主要讲述了也门的饮用水短缺问题严重困扰着也门居民。可知D项正确。答案:D C Aserious earthquake can be a terrible experience, and it is easy to forget safety measures(措施) in disorder(混乱). Fo

36、rtunately, most earthquake safety measures are common sense, but if youforget everything else, re-member the following instructions: drop, cover, and hold on. Also, mostof earthquake deaths hap-pen after the earthquake, so remember that the danger does not end whenthe shaking does!If you stay indoor

37、s during an earthquake, move away from unsupported areas and windows.Try to get under a doorway or another area of the building which is held up by strong beams(梁).Stay under a table or desk only if it is very strong. Do not rush to lifts, because it is far safer tostay where you are. Cover your hea

38、d with your arms around it and curl (蜷缩) into a ball, and wait for the shaking to stop.If you stay outdoors during an earthquake, move to an area which is as open as possible.Dont move to buildings, electric poles and other objects which may fall during an earthquake andinjure you. Protect your head

39、 and stay low to the ground till the shaking ends and it is safe tomove.After an earthquake, many buildings are less strong, although they appear safe. If you stayindoors, move people from the building quickly and help disabled or injured people. Onceoutdoors, move well away from the building so tha

40、t if it falls down, you will not be injured. Waittill public safety officials announce that it is safe to stay indoors. By planning ahead and keeping calm during an earthquake, you can greatly increase yourchances of survival(生存) without injury.36. The underlined word “Fortunately” in the first para

41、graph means _.A. especiallyB. graduallyC. luckilyD. finally解析:词义猜测题。根据语境,记住安全措施不容易,幸运地是,多数的安全措施是常识。可知选C。 答案:C37. We can learn from the passage that earthquake safety measures _.A. are planned for childrenB. help us to keep safe C. are not necessaryD. are not easy to understand解析:推理判断题。地震安全措施帮助我们在地震发

42、生时安全逃生,可知选B。答案:B38.According to the passage, it isnt a good choice _ during an earthquake.A. to take a liftB. to stay under a strong tableC. to get under a doorwayD. to cover the head with arms around it 解析:细节理解题。根据第二段中的“Do not rush to lifts, because it is far safer to stay where youare”,可知选A。答案:A39

43、 If you stay outdoors during an earthquake, you can do all the following except _.A. trying to protect your headB. moving to an open placeC. moving away from buildingsD. taking the disabled people into the room解析:细节理解题。根据第三段中的“move to an area which is as open as possible. Dont moveto build-ings, Pr

44、otect your head”,可知A、B、C正确;D项没提及。 答案:D40. The purpose of the passage is mainly to tell us how to _.A. stay away from an earthquakeB. predict an earthquakeC. control an earthquakeD. keep safe during and after an earthquake解析:主旨大意题。本文讲了地震发生时要注意的一些常识。D项正确。答案:D五、完成句子(本大题满分14分,每小题2分) 阅读下列各小题,根据括号内的汉语提示,用

45、句末括号内的英语单词完成句子,并将答案写在答题卡上相应的题号后。(注意:只写答案,试题的其它内容不得抄入答题卡。)41. -Where is your sister, Bob?-She _(在做家庭作业). (do) 解析:考查现在进行时。答案:is doing (her) homework (now)42. -Do you miss your brother?-Yes, very much. I _(未收到他的来信) for 3 months. (hear)解析:考查现在完成时及hear from的用法。答案:havent (have not) heard from him (yet)43

46、Why does everyone like that boy?-Because he _(总是乐于助人). (ready)解析:考查be ready to do的的用法.答案:is always ready to help others (other people) 44. -Do you like the song Little Apple?-Yes, I do. Its _(我听过的最受欢迎的歌曲之一). (popular)解析:考查“one of+最高级”的用法。答案:one of the most popular songs (that) Ive (ever) heard (lis

47、tened to)45. -Did you _(考虑过如何避免伤到自己) in P.E. class?-Yes. We discussed it in our class meeting. (avoid)解析:考查动词consider和avoid的用法。答案:consider how(you would avoid) to avoid hurting(injuring) yourself (yourselves)46. -Why dont you get nervous before the exams?-Because we _(常被教导别把分数看得太重). (educate) 解析:考查被

48、动语态及educate的用法。答案:are often educated not to take marks (grades/ scores) too seriously47. -Can you tell me _(游客是否应被阻止踩踏草地) in the park?-Yes, I think they should. (prevent)解析:考查宾语从句及prevent的用法。答案:if (whether) (the)visitors(travelers, tourists) should be prevented(from) walking(stepping)on the grassif (whether) they should prevent visi

copyright@ 2008-2019 麦多课文库(www.mydoc123.com)网站版权所有
备案/许可证编号:苏ICP备17064731号-1