1、考研英语-789 及答案解析(总分:100.00,做题时间:90 分钟)一、Section Use of Eng(总题数:0,分数:0.00)二、Productivity is the (总题数:20,分数:10.00)1.(分数:0.50)A.noticeB.ratioC.speedD.random2.(分数:0.50)A.disabledB.misusedC.untappedD.ignored3.(分数:0.50)A.but ratherB.orC.or elseD.but4.(分数:0.50)A.barelyB.definitelyC.particularlyD.rarely5.(分数:
2、0.50)A.riseB.thoughtC.playD.priority6.(分数:0.50)A.repeatB.remoldC.retrieveD.relate7.(分数:0.50)A.questB.fashionC.changeD.pace8.(分数:0.50)A.sinceB.thenC.beforeD.later9.(分数:0.50)A.intoB.onC.throughD.off10.(分数:0.50)A.thatB.thanC.asD.which11.(分数:0.50)A.slightlyB.considerablyC.completelyD.drastically12.(分数:0
3、50)A.motionB.measureC.meansD.labor13.(分数:0.50)A.In effectB.ConsequentlyC.In a senseD.However14.(分数:0.50)A.as much asB.other thanC.so long asD.rather than15.(分数:0.50)A.summonedB.introducedC.triggeredD.measured16.(分数:0.50)A.regardlessB.suspiciousC.tolerantD.observant17.(分数:0.50)A.desirableB.universal
4、C.eternalD.faultless18.(分数:0.50)A.sensibilityB.absurdityC.popularityD.peculiarity19.(分数:0.50)A.For exampleB.AccordinglyC.On the averageD.Nevertheless20.(分数:0.50)A.untilB.althoughC.onceD.because三、Section Reading Co(总题数:0,分数:0.00)四、Part A(总题数:0,分数:0.00)五、Text 1(总题数:5,分数:10.00)21.Which of the following
5、 is NOT mentioned in the text?(分数:2.00)A.Demonstrators are not in favor of Europes economic liberalization.B.Frances EDF is used to illustrate a result of liberal economies.C.The Europes Unions Barcelona summit is not as productive as expected.D.Europes satellite-positioning system is nowhere near a
6、 great success.22.According to those who support the liberalization of Europes energy markets, energy supply monopoly is unlikely on the grounds that(分数:2.00)A.business users will choose from supplier competitors.B.energy markets call for cross trade coordination.C.competition will hardly be confine
7、d to business users.D.energy suppliers might cater to economic liberalization.23.What is the attitude of the minority of commissioners towards the re-regulation of Europes job market?(分数:2.00)A.Arbitrary.B.Neutral.C.Compromising.D.Critical.24.It can be inferred from the text that Europes quest for m
8、ore liberal economies may be _.(分数:2.00)A.popular and sensible.B.dubious but profitable.C.slow and contradictory.D.fragile but promising.25.We learn from the text that Edward Bannerman is probably _.(分数:2.00)A.an enthusiast in space exploration.B.an advocate of Europes unity and liberalization.C.a p
9、ioneer in research and development.D.an opponent of the Galileo satellite-positioning system.六、Text 2(总题数:5,分数:10.00)26.Which of the following is TRUE according to the text?(分数:2.00)A.Trust funds have been placed in the hands of American Indians.B.American Indians should become increasingly vocal fo
10、r justice.C.Payments owed to American Indian have been indefinitely delayed.D.BIA reaped great rewards by deliberately destroying trust-fund records.27.Elouise Cobell criticized the Interior Departments BIA for _.(分数:2.00)A.its leasing land out for exploitation.B.its distribution of money collected.
11、C.its supposed misconduct of abuses.D.its reaction to a massive action.28.When mentioning “the government accepts a figure of about 300,000“, the writer is trying to illustrate _.(分数:2.00)A.lies and defraud to which American Indians are exposed.B.the strong confidence American Indians have in their
12、government.C.doubts about government as shown in the opinion polls.D.the arrogance as displayed by government officials as a whole.29.It seems that the writer is very critical of _.(分数:2.00)A.American Indians in a class-action.B.officials who are in charge of the suit.C.government agencies at all le
13、vels.D.those who have the land over-developed.30.From the text, we can see that the writers overall attitude towards the issue seems to be _.(分数:2.00)A.sensitive.B.gloomy.C.optimistic.D.scared.七、Text 3(总题数:5,分数:10.00)31.It can be learnt from the text that Georgias Governor Roy Barnes _.(分数:2.00)A.is
14、 in tyrannous control of the GRTA board.B.cuts an impressive nonconformist image.C.is bound to win the reelection coming up.D.channels part of funds to his personal assets.32.Which of the following is NOT mentioned in the text?(分数:2.00)A.The federal highway funds were lost under the Clean Air Act.B.
15、The county governments should be cooperative on traffic matters.C.Atlantans must abandon buses and trains and build more highways.D.Atlanta leaves a bad impression on visitors in terms of its traffic.33.In eyes of the writer, the best solution to the traffic problem in Atlanta seems to lie in _.(分数:
16、2.00)A.the enforcement of traffic regulations.B.the challenge to Governor Barness arrogance.C.the increase of commuter and car taxes.D.the improvement of its public-transport systems.34.The authors presentation of Atlantans car-dependence is meant _.(分数:2.00)A.to be ironic.B.to poke fun to them.C.to
17、 be fair.D.to make it notorious.35.Which of the following is not part of the “anti-sprawl movement“ as planned by governor Roy Barnes?(分数:2.00)A.The construction of a commuter rail link.B.His success in reelection in November.C.The initiation of shuttle bus transit.D.The allocation of money to widen
18、 roads.八、Text 4(总题数:5,分数:10.00)36.We can learn from the first paragraph that INS _.(分数:2.00)A.will be subjected to strong criticisms.B.has become the public laughing stock.C.will take up economic responsibilities.D.has won the support from Mr. Bush.37.Which of the following would be the best title f
19、or this passage?(分数:2.00)A.“A Redundant Agency to be Split.“B.“Upset with the INS? -No.“C.“Merging INS with Customs?“D.“Inept INS-under Fire.“38.The chairman of the Senate Appropriations Committee will leave the issue of INS unsettled because _.(分数:2.00)A.the exclusive responsibility of INS is for b
20、order security.B.he figured out some new rules in mind to tight up visas.C.sufficient debate is anxiously required for a final solution.D.most congressmen hold unfavorable opinions on INS.39.Besides dealing with border security, INS also _.(分数:2.00)A.keeps a watchful eye on itself.B.grants .privileg
21、es to immigrants.C.monitors shipments of goods.D.takes advantage of computers.40.Suggestions have been raised on the issue of INS except _.(分数:2.00)A.charges launched against its head.B.its merging with the Customs Service.C.other security recommendations.D.its separation into two bodies.九、Part B(总题
22、数:0,分数:0.00)十、A A BBC television(总题数:5,分数:10.00)41.(分数:2.00)填空项 1:_42.(分数:2.00)填空项 1:_43.(分数:2.00)填空项 1:_44.(分数:2.00)填空项 1:_45.(分数:2.00)填空项 1:_十一、Part C(总题数:0,分数:0.00)十二、Radiation occurs fro(总题数:5,分数:10.00)46.(分数:2.00)_47.(分数:2.00)_48.(分数:2.00)_49.(分数:2.00)_50.(分数:2.00)_十三、Section Writing(总题数:0,分数:0
23、00)十四、Part A(总题数:1,分数:10.00)51.Directions:Suppose you are Li Ming. You are going to graduate from the university two weeks later. You and your classmates will hold a dinner party at that time. You all want to invite Prof. Wang to the party and now you write a letter of invitation. And your writing
24、should include:1) your sincere invitation,2) your pleasure for his acceptance, and3) some further remarks.You should write about 100 words on ANSWER SHEET 2. Do not sign your own name at the end of the letter. Use “Li Ming“ instead. Do not write the address.(分数:10.00)_十五、Part B(总题数:1,分数:20.00)52. Di
25、rections:Study the following picture carefully and write an essay in which you should1) describe the picture,2) interpret its meaning, and3) point out the implications in our life.You should write 160-200 words neatly on ANSWER SHEET 2. (分数:20.00)_考研英语-789 答案解析(总分:100.00,做题时间:90 分钟)一、Section Use of
26、Eng(总题数:0,分数:0.00)二、Productivity is the (总题数:20,分数:10.00)1.(分数:0.50)A.noticeB.ratioC.speed D.random解析:speed“速度”。该词在概念上与上文中的“faster processors or more storage capacity”形成关联,故为正确选项。而选项Anotice“通知,布告”,Bratio“比,比率”和Drandom“随意,任意”填入后均不符合文意。2.(分数:0.50)A.disabledB.misused C.untappedD.ignored解析:misused“误用,滥用
27、此题的选择应参考第三自然段。该段讲述了某些人滥用电脑的情况,并暗含了作者的批判语气,且根据该句前的“faults”,可知正确选项为B。而选项Adisabled“使丧失能力,使伤残”,Cuntapped“未使用的”和Dignored“忽视”填入后均不符合文意。3.(分数:0.50)A.but ratherB.or C.or elseD.but解析:or“或者”。根据上下文逻辑关系,正确选项为B。而选项Abut rather“宁愿”C or else“否则”和Dbut“但是”填入后均不符合文意。4.(分数:0.50)A.barely B.definitelyC.particularlyD.ra
28、rely解析:barely“仅仅,只不过,几乎不”。下文中讲到信息技术甚至在某些方面影响了生产率,因此此空所在句应理解为“信息技术几乎没有捉高生产率”,故选项A为正确选项。而选项Bdefinitely“明确地,干脆地”,Cparticularly“独特地,显著地”和Drarely“不常,难得”填入后均不符合文意。5.(分数:0.50)A.rise B.thoughtC.playD.priority解析:本题考查固定搭配。“give rise to”意为“引起,导致”。该空所在句的意思为“信息市场将产生两种新的力量”,故选项A为正确选项。就搭配而盲最大的干扰项为选项Dpriority,“give
29、 priority to”意为“最优先考虑”,和Cplay,“give play to”意为“发挥作用”,但填入后不符合文意。而选项Bthought 不能构成此类搭配。6.(分数:0.50)A.repeat B.remoldC.retrieveD.relate解析:repeat“重复”。本题考查形近词辨析。该空所在句的意思为“随后计算机将不得不重复这种发展模式”,此处应填入一个表示叙事功能的词,故选项A为正确选项。而选项Bremold“改造,改铸”,Cretrieve“挽回,补救”和Drelate“使互相关联”填入后均不符合文意。7.(分数:0.50)A.questB.fashionC.cha
30、nge D.pace解析:change“改变,变化”。“change”在概念上与上文中的“revolution”形成关联,故为正确选项。而选项Aquest“寻求,搜索,追求”,Bfashion“方式,样子”和Dpace“进步或发展的速度”填入后均不符合文意。8.(分数:0.50)A.sinceB.thenC.beforeD.later 解析:later“后来的”。本文是一篇以时间发展为线索的文章,因此此处应填入一个表示叙事概念的词,但这四个选项均表示时间,因此从这一角度不易选出正确选项。根据常识“电”是在“机械,器械”之后发现的,因此选项D为正确选项。而选项Asince“自以来,从以后”,Bt
31、hen“然后,于是”和 Cbefore“在以前”填入后均不符合文意。9.(分数:0.50)A.intoB.onC.through D.off解析:through。本题考查固定搭配。“wade through”意为“费力地做完”,且“through”本身就有表示叙事的功能,故正确选项为C。就搭配来说最具有干扰性的是选项Ainto,“wade”也可与“into”构成搭配,意为“精力充沛地开始工作”,但该词组与后文中的“endless”在语气上形成矛盾,故应排除。而“wade”不与选项Don 和Doff 搭配。10.(分数:0.50)A.thatB.than C.asD.which解析:本题考查比较
32、级,此题比较简单,容易选择。than 与前文中的“longer”构成比较级。因此其他三项均应排除。11.(分数:0.50)A.slightlyB.considerably C.completelyD.drastically解析:considerably“相当大地,在很大程度上”。该词在概念上与上文中的“greatly”形成关联,故为正确选项。而选项Aslightly“些微地,苗条地”,Ccompletely“十分,完全地”和Ddrastically“激烈地,彻底地”填入后均不符合文意。12.(分数:0.50)A.motionB.measureC.meansD.labor 解析:labor“劳动
33、该词在概念上与上文中的“brain work”和“physical work”形成关联,故为正确选项。而选项Amotion“(物体的)运动”,Bmeasure“措施,办法”和Cmeans“方法,手段”填入后均不符合文意。13.(分数:0.50)A.In effectB.ConsequentlyC.In a senseD.However 解析:However“然而,可是”。此空前面讲述的是信息技术在某些方面不会提高生产率,后面则讲述的是当计算机和通讯设备用到信息市场时生产率将得到提高,因此前后是一种对比逻辑关系,故此处应填入一个表示对比关系的词,因此选项D为正确选项。而选项AIn effec
34、t“实际上,实质上”,BConsequently“所以,因此”和CIn a sense“从某种意义上说”填入后均不符合文意。14.(分数:0.50)A.as much as B.other thanC.so long asD.rather than解析:as much as“和在同样程度”。该空所在句的意思为“计算机和通讯设备用到信息市场上以解除人们的脑力劳动就像机器解除了我们的体力劳动一样”,因此前后形成同等比较关系,故选项 A为正确选项。而选项Bother than“除了”,Cso long as“只要,如果”和Drather than“与其倒不如,不是而是”填入后均不符合文意。15.(分
35、数:0.50)A.summonedB.introducedC.triggered D.measured解析:triggered“触发,引起”。该词在概念上与上文中的“initiate”形成关联,故为正确选项。而选项 Asummoned“召唤某人,召集”,Bintroduced“引进,传入 ”和Dmeasured“度量,衡量”填入后均不符合文意。16.(分数:0.50)A.regardless B.suspiciousC.tolerantD.observant解析:regardless。“regardless of”意为“不顾,不惜”。该段作者对某些滥用电脑的人提出了批判,因此此处应填入一个表示
36、作者批判语气的词,故选项A为正确选项。其他三项均能与“of”搭配,选项 Bsuspicious of意为“表示怀疑的”,Ctolerant of 意为“宽容的,容忍的”和Dobservant of意为“善于观察的”,但填入后均不符合文意。17.(分数:0.50)A.desirableB.universalC.eternal D.faultless解析:eternal“似乎不停的,永久的”。此题的选择应参考第一自然段。第一自然段讲述了犁提高了农民的生产效率,机器、电提高了制造业和运输业内工人的工作效率,即是说人们不停地在寻求提高生产率的办法,这个追求的过程是没完没了的。因此结合对第一自然段的于理
37、解,此处正确选项为C。而选项Adesirable“值得想望的,值得拥有的”,Buniversal“普遍的,全体的”和Dfaultless“完美的,无缺点的”填入后均不符合文意。18.(分数:0.50)A.sensibilityB.absurdity C.popularityD.peculiarity解析:absurdity“荒谬,谬论”。上文讲述了某些人买新计算机的原因,而在作者眼里这些原因都是荒谬的,因此此处应填入一个表示作者批判语气的词,故选项B为正确选项。而选项Asensibility“敏感性”,Cpopularity“普及,流行”和Dpeculiarity“特性,独特性”都不能表达作者
38、批判的语气。19.(分数:0.50)A.For exampleB.AccordinglyC.On the averageD.Nevertheless 解析:Nevertheless“仍然,然而,不过”。该空前面讲述的是信息市场将促进社会的发展,而后面则讲述的是某些人对信息技术的滥用,因此前后形成对比关系,故选项D正确选项。而AFor example“例如”,BAccordingly“因此,所以,于是”和COn the average“通常,一般地说”填入后均不符合文意。20.(分数:0.50)A.untilB.althoughC.once D.because解析:once“一旦(就)”。本文是
39、一篇以时间发展为线索的文章,因此此处应填入一个表示叙事概念的词,故选项Balthough“虽然,即使”和Dbecause“因为”首先排除。纵观上下文,该空所在句的意思应理解为“一旦计算机和通讯设备用到信息市场生产宰将得到提高”,因此选项Auntil“直到时,到为止”也应排除。三、Section Reading Co(总题数:0,分数:0.00)四、Part A(总题数:0,分数:0.00)五、Text 1(总题数:5,分数:10.00)21.Which of the following is NOT mentioned in the text?(分数:2.00)A.Demonstrators
40、are not in favor of Europes economic liberalization.B.Frances EDF is used to illustrate a result of liberal economies. C.The Europes Unions Barcelona summit is not as productive as expected.D.Europes satellite-positioning system is nowhere near a great success.解析:题干问:“下列选项在文中没有提及的是。”根据原文,没有提及的是B“法国的
41、 EDF能源公司被作为是经济开放的一个楷模”,文章中指的是法国 EDF能源公司很早就撤离了。而选项A“示威者不赞成欧洲经济开放”,C“欧联邦在巴塞罗那的最高会议没有人们所预期的那么有成效”以及D“欧洲的卫星规划绝对没有获得很大的成功”在原文都有提及,所以选择B。22.According to those who support the liberalization of Europes energy markets, energy supply monopoly is unlikely on the grounds that(分数:2.00)A.business users will choo
42、se from supplier competitors. B.energy markets call for cross trade coordination.C.competition will hardly be confined to business users.D.energy suppliers might cater to economic liberalization.解析:题干问:“那些支持欧洲能源市场开放的人认为能源提供的垄断是不太可能产生的,理由是。”根据原文信息“只有让能源供应商之间有了竞争,用户才能在他们之间有所选择”,选项A表达了此意。而选项B“能源市场要求跨行业
43、之间合作”,C“竞争不会只局限于用户”与原文意思相反,是本题的干扰,D“能源供应商应该迎合经济的开放”皆不符合题意。23.What is the attitude of the minority of commissioners towards the re-regulation of Europes job market?(分数:2.00)A.Arbitrary.B.Neutral.C.Compromising.D.Critical. 解析:题干问:“对于欧洲就业市场的重组,委员会少数成员的态度是。”根据原文信息,委员会少数成员的态度是“批评的”。而选项A“武断的”,B“中立的”以及C“妥协
44、的”皆不符合题意。24.It can be inferred from the text that Europes quest for more liberal economies may be _.(分数:2.00)A.popular and sensible.B.dubious but profitable.C.slow and contradictory. D.fragile but promising.解析:题干问:“根据原文,欧洲所追求的经济更开放可能是。”根据原文信息,经济开放的过程是相当缓慢而且存在问题的,所以选择C“缓慢和矛盾的”。而选项A“受欢迎的和理智的”,B“可疑的但是是
45、有利可图的”以及D“希望不大的”皆不符合题意。25.We learn from the text that Edward Bannerman is probably _.(分数:2.00)A.an enthusiast in space exploration.B.an advocate of Europes unity and liberalization.C.a pioneer in research and development.D.an opponent of the Galileo satellite-positioning system. 解析:题干问;“综观全文,Edward
46、Bannerman 很可能是。”答案选择D“反对卫星工程的传输”。选项A“航天的狂热者”,B“倡导欧联邦的统一和开放”以及C“研发的先驱”与原文的语境不相符,所以皆不符合题意。六、Text 2(总题数:5,分数:10.00)26.Which of the following is TRUE according to the text?(分数:2.00)A.Trust funds have been placed in the hands of American Indians.B.American Indians should become increasingly vocal for justice. C.Payments owed to American Indian have been indefinitely delayed.D.BIA reaped great rewards by deliberately destroying trust-fun